4 března, 2022 admin

Soutěže dechových nástrojů ZUŠ

Po několikaleté pauze, způsobené pandemií a různými lockdowny, probíhají v tomto roce soutěže dechových nástrojů v rámci ZUŠ. Sekce je rozdělena na dřevěné a žesťové dechové nástroje.

Okresní kolo dřevěných dech. nástrojů se konalo 18.2. v ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary. V tomto roce klesla účast skoro na polovinu. Jistě na to má vliv dlouhodobá izolace žáků spojená s on-line výukou, která rozhodně nenahradí prezenční výuku. Dalším problémem je, že celkově v kraji ubývá dětí se zájmem o hru na dechové nástroje a to je bohužel velká škoda.
Naši školu reprezentovaly na soutěži dvě žákyně hudebního oboru ve hry na zobcovou flétnu. Pro Simonu Valentovou byla tato soutěž premiérou, nicméně s přehledem zahrála všechny tři soutěžní skladby a umístila se na prvním místě. V soutěži bude nadále pokračovat 30.3. v krajském kole v Chebu.

Anežka Plasová je v ZUŠ jako doma. Vedle zobcové flétny studuje v Nejdku sólový a komorní zpěv, v Karlových Varech příčnou flétnu. Na soutěži obsadila druhé místo a zvláštní ocenění za hezký tón a provedení moderní skladby.

Oběma slečnám musím moc poděkovat, protože nastudování soutěžního repertoáru není nic snadného a vyžaduje velké úsilí. Zvláště pak děkuji pí. uč. Lucii Komjátiové za klavírní doprovod a ochotu.

Petr Čamek – učitel ZUŠ Nejdek