Soutěžní přehlídka výtvarného oboru ZUŠ Krajské kolo Karlovarský kraj

10 května, 2024
Zveřejněno v Novinky, Soutěže
10 května, 2024 Karel Roneš

Soutěžní přehlídka výtvarného oboru ZUŠ Krajské kolo Karlovarský kraj

Výtvarný obor ZUŠ Nejdek
získal ocenění v krajském kole soutěže žáků základních uměleckých škol České republiky a postupuje do celostátního kola, které se bude konat na podzim 2024 ve Šternberku u Olomouce.
Ve středu města Šternberk je velký klášterní komplex, v němž se pravidelně koná výstava oceněných výtvarných děl studentů ZUŠ z celé republiky. I naše ZUŠ pravidelně vystavuje soubory prací našich studentů. Výstava trvá vždy celý rok a je inspirací pro veřejnost i pedagogy. Je možné vidět soustu výtvarných skvostů a nápadů a člověk žasne, co děti dokážou vytvořit.

Zlaté pásmo s postupem do celostátního kola získali žáci za výtvarnou řadu Kuličky- hliněnky.
Soubor výsledků jednotlivých kroků, které obsahují kresbu, výtvarné experimenty i designové prvky, bude k vidění v galerii Zelená sedma – v předsálí nejdeckého kina v měsíci červnu.

Zlaté pásmo s postupem do celostátního kola za výtvarný projekt a akci Ať to fičí v pohraničí
získali nejstarší žáci, Monika Voláková, Michal Bršťák, Marie Rudolská a nyní již vysokoškolská studentka Veronika Ziebová. Jejich větrníky, když fičí v pohraničí, se stále točí vedle ZUŠ, v ulici Dvořákova.

Zlaté pásmo s postupem za výtvarné objekty Kola jinak získali opět nejstarší žáci. Karin Měchurová, Monika Voláková, Tereza Bucharová, Terezie Matysová, Jiří Pechar a Michal Bršťák.
Po dokončení plechových větrníků zbylo ještě množství kol, které pro projekt darovali místní. Nebylo těžké najít nápad pro jejich využití. Tenké dráty, které zpevňují kolo, tvoří jakousi osnovu, která vybízí k proplétání, tkaní. A tak dostala výtvarnice Jarmila Koubová, která tká gobelíny úkol, aby vyzkoušela, jak to půjde. S radostí pomohla a kolo vytkala, i když mezi osnovou z drátů a nití byl veký rozdíl. V našem městě, jak všichni vědí, se zpracovává a barví vlna. Firma VLNAP a.s. poskytla dar ve formě vlny, barev a chemikálií k barvení. Představa barevných kol byla krásná. Studenti se s radostí vrhli do barvení a proplétání. Počáteční radost z barevných vln vystřídala netrpělivost. A bylo jasné, že všichni kola nedokončí. Přesto šest vytrvalců kruhy zdárně dokončilo a jejich práce sklidila úspěch. Věříme, že je ocení i návštěvníci ve Šternberku. Moc děkujeme našim sponzorům.

Stříbrné pásmo za soubor fotografií Dřevěný model, inspirace nejen pro kresbu získala Mariana Fejksová a mladší žáci. Soubor fotografií vznikl spontánně. Po hodině kresby figury s předlohou dřevěného modelu Mariana přidala panákovi čepičku ze seschlého vršku granátového jablka a do ruky vložila jeřabinovou větvičku. Panáček zdobil okno a vyloudil u žáků úsměv. Po té ho Mariana mnohokrát přestrojila a znovu a znovu fotila. Inspirovalo se i mnoho dalších žáků. A mnohdy vznikl doslova boj, kdo získá model pro vytvoření jeho nové vizáže. A tak vzniklo téma, na kterém s nadšením a dlouhodobě děti stále pracují. Malinko to připomíná tradici z Bruselu, kde s velkou okázalostí převlékají sošku čurajícího chlapečka, který má v šatníku téměř tisíc kostýmů.Výstava výsledných fotografií Mariany a žáků proběhla v květnu v Galerii Zelená sedma – v předsálí nejdeckého kina.

Po delší odmlce znovu od 5. června objevíte studentské obrázky na Křížovém vrchu.
V rámci celorepublikové akce ZUŠ OPEN se opět uskuteční Promenádní výstava.

Srdečně vás na výstavy studentů výtvarného oboru zveme.

Jarmila Janků
učitelka VO

FOTO:

Jarmila Janků